Meteen naar de inhoud
| Onderwijs |

Je krijgt maar één kans op een goede eerste indruk.
Zorg voor een opgeruimde en overzichtelijke school.

Straalt de school een veilige en warme sfeer uit? Voel ik mij hier welkom? Is het voor mijn kind een uitdagende leeromgeving en is de onderwijsvisie duidelijk zichtbaar in de school? Zo bekijkt de gemiddelde ouder de eventueel nieuwe school voor hun kind. Het wordt immers een belangrijke omgeving voor de komende 8 jaar. Een omgeving waar kinderen zich ontwikkelen en vaardigheden aanleren die zij de rest van hun leven meenemen. De eerste indruk van een school is ook meteen doorslaggevend voor de keuze van een ouder of opvoedkundige.

Is mijn school op orde?
In eerste instantie zal het antwoord ja zijn. Misschien zijn er wat verbeterpunten. Toch zul je punten van herkenning zien als je verder leest. En met niet al te grote aanpassingen creëer je nog meer rust, ruimte en overzicht voor zowel leerkrachten als leerlingen. Als ervaren leerkracht ken ik diverse scholen van binnen en buiten. Uiteindelijk maakte ik de overstap om voor mijzelf te beginnen. Graag ga ik eens in gesprek om jullie behoeften en wensen af te stemmen. Samen kunnen we kijken waar ik jullie bij kan helpen.

Creëer en behoudt overzicht
Rust, regelmaat en reinheid. We kennen de begrippen en weten maar al te goed dat kinderen dit nodig hebben. Als ervaren leerkracht zag ik menig school van binnen. Ik heb een hoop geleerd over wat de uitstraling van ruimtes kunnen doen met een eerste indruk. Voor zowel de leerkrachten als de kinderen wil je overzichtelijke en geordende ruimtes. Daar waar kinderen kunnen leren, spelen en leerkrachten even kunnen ontspannen, bijvoorbeeld in de teamkamer.

Als leerkracht heb ik in teamkamers geluncht waarbij de ruimte mij geen gevoel van rust en ontspanning gaf. En hoeveel ik ook van mijn vak houd, iedere leerkracht moet zich even terug kunnen trekken van zijn of haar klas. Voordat ik ergens begon in een nieuwe ruimte, haalde ik eerst mijn klaslokaal helemaal leeg. Zo kon ik kritisch bekijken wat mijn leerlingen en ik nu echt nodig hadden om deze rust te creëren. Het bespaarde mij veel tijd, ik was nooit aan het zoeken naar spullen of formulieren, omdat ik overzicht had en de tijd volledig kon richten op mijn leerlingen.

Tijds- en geldbesparing door opgeruimd magazijn
Elke school heeft zo’n magazijn, een plek waar we veel komen maar niemand echt verantwoordelijk voor is. Een plek waar dan ook snel rommel ontstaat. Op veel scholen nemen conciërges deze taak erbij, maar het heeft vaak geen prioriteit.

Een ongeorganiseerd magazijn zorgt er vaak voor dat iedereen een eigen voorraad in zijn groep creëert. Hierdoor is het overzicht weg en lopen de kosten vaak hoog op bij bestellingen.
Dus een goed opgeruimd magazijn loont. Het zorgt ervoor dat je snel iets vindt en pakt wat je nodig hebt, oftewel tijdsbesparing. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van de voorraad en zie je meteen wanneer wat besteld moet worden, oftewel geldbesparing.

Veiligheid en ontspanning
Als directeur en werknemer binnen een school streef je naar een fijne werkomgeving, een warme sfeer, een gevoel van veiligheid en ruimte om te kunnen leren en ontwikkelen. De dagelijkse hectiek die het onderwijs met zich meebrengt, heeft buiten de lesuren een tegenhanger nodig. Een ruimte om samen met collega’s te ontspannen, te praten, van en met elkaar te leren. Een teamkamer of een gezamenlijke hal, maar ook een kantoorruimte voor directie of ondersteunend personeel. De uitstraling en de voorzieningen binnen deze ruimtes zijn van essentieel belang voor het gevoel van veiligheid op de werkplek.

De liefde voor onderwijs
Het is de laatste jaren genoeg in het nieuws geweest; het aantal leerkrachten die met een burn-out thuis zitten stijgt per jaar. De werkdruk in het onderwijs is groot en het gevoel nooit klaar te zijn verhoogt bij veel leerkrachten de werkdruk nog meer. De liefde voor het onderwijs zit vaak diep, maar iedereen heeft een grens. Het werk goed leren plannen en de dagen te organiseren is een must om overeind te blijven en het plezier in het lesgeven te behouden. Hoe fijn is het om met een voldaan gevoel aan het einde van de dag op tijd naar huis te gaan?

Klaslokalen zijn ruimtes waar kinderen de meeste tijd van de dag doorbrengen. Het is belangrijk dat hier een veilige, opgeruimde sfeer heerst waar kinderen goed tot leren komen. Het bewust worden van een goede indeling van het lokaal, wat er hangt aan de muren en welke materialen er aanwezig zijn, zorgt voor meer rust, overzicht en een betere concentratie bij zowel kinderen als de leerkrachten.

Maatwerk
Wellicht heb je een aantal herkenningspunten gelezen. Wil je als school(bestuur):

  • Een duidelijk zichtbare onderwijsvisie in de school?
  • Dat het leren van de kinderen zichtbaar is in de school?
  • Dat leerkrachten minder stress ervaren tijdens hun werkdagen?
  • Dat leerkrachten leren plannen en organiseren van hun dagen zodat zij tijd over houden?
  • Opgeruimde en uitnodigende algemene ruimtes?

    Dan nodig ik je graag uit voor een afspraak. Na een ronde door de school zal ik een plan van aanpak maken en samen kunnen we bekijken wat de beste mogelijkheden zijn voor de school.

Melanie - 17