Planning is essentieel

door jan 18, 2024Uncategorized0 Reacties

Het schooljaar bestaat uit terugkerende thema’s, we kunnen een jaar redelijk goed plannen van te voren. Er zijn bepaalde feesten die terugkomen, vrije dagen,studiedagen, projecten enzovoorts.

Vaak is het zo dat een intern begeleider of directie de jaar planning maakt. Hierin heb je een duidelijk overzicht van jouw schooljaar.

Gebaseerd op die planning kun je aan de slag met je eigen planningen. Ik adviseer altijd een planning te maken van vakantie tot vakantie. Dit is namelijk een blok van 8 tot 10 weken en is goed overzichtelijk.

In jouw groepsmap staat jouw planning voor de dag. Er zijn leerkrachten die het fijn vinden om een weekoverzicht te hebben en er zijn leerkrachten die goed gaan op een dagoverzicht. Ik adviseer eigenlijk altijd een weekoverzicht.

Waarom een weekoverzicht plannen belangrijk is? Ga ik je uitleggen!

Een weekoverzicht zorgt ervoor dat je in één opslag ziet wat er moet gebeuren die week en waarin je ruimte hebt om te schuiven. Er is altijd wel iets wat even niet lukt die dag of waar meer tijd voor genomen moet worden. Het is dan makkelijk om te zien dat je een bepaalde les naar de volgende dag kan verschuiven.

Daarnaast is een planning van vakantie tot vakantie praktischer wanneer je een weekoverzicht hebt. Je hebt dan maar 9 blaadjes/weken in jouw map zitten. Je kunt dan snel bladeren hoe je uitkomt met je toetsen  bijvoorbeeld zonder dat je midden in de Sinterklaas week een rekentoets hebt gepland.

Ik ben Melanie, opruimcoach voor leerkrachten. Ik begeleid beginnende leerkrachten of leerkrachten die de grip kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Dit doe ik door aanwezig te zijn in de klas en door mijn unieke manier van coachen; open, eerlijk en realistisch.

Meer Lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *